Šumska terapija

Individualni program oporavka s fitoaromaterapijskim pristupom

Kako poboljšati psihofizičko stanje pažljivo odabranim i ciljanim aktivnostima u prirodi i pripravcima iz prirode.

U šumskoj terapiji naglasak je na tri osnovne komponente, a to su osmišljeni i ciljani boravak u prirodi po osobnom programu i preporučenoj terapiji, korištenje fitoaromaterapijskih preparata i razgovor s terapeutom. To omogućuje cjeloviti pristup gdje terapeut, osim savjetovanja, koristi prirodu i aktivnosti u prirodi te na kraju i biljne preparate u procesu terapije.

Terapija se sastoji od nekoliko stupnjeva:

1. Uvodni razgovor i definiranje problema

U ovom početnom dijelu programa želimo vidjeti i osvijestiti koji je vaš problem, situacija, poremećaj ili bolest na koju bi djelovali kroz šumsku terapiju. Postoji li nedostatak nečega ili se radi o nekakvim viškovima koji vas opterećuju ili destabiliziraju.  Što bolje definiramo stvarnost i uzrok problema to će terapija biti uspješnija i temeljitija. U drugom dijelu razgovora pozabavit ćemo se vašim osobnim željama i probati definirati točne ciljeve kako bismo mogli mjeriti napredak te osvještavati učinke terapije. U ovom dijelu polako prilazimo srži problema i kreiramo vaš vlastiti prostor za provođenje terapije.

2. Kreiranje osobnog programa

Za ovo mnogi kažu da je najbitniji dio terapije no nije ga moguće provesti kvalitetno ako nisu svi ostali segmenti uključeni. Kreiranje osobnog programa je aktivnost koja se s radošću stvara, a isto tako i provodi. Razne druge terapije su mukotrpne i najradije ih ljudi ne bi provodili da ne moraju. Šumska terapija je nešto čemu se vesele i raduju. Program se najčešće sastoji od osmišljenih aktivnosti u kući ili u prirodi na dnevnoj bazi, uzimaju se pripravci od biljaka te izvještava terapeuta o promjenama i napretku. Kako se terapijom mogu tretirati razni poremećaji, potrebne su često i promjene životnih navika. Naravno da su navike nešto što se može promijeniti i da tu treba uložiti određen trud, ali prednost u ovom obliku je da imate potporu prirode, biljnih preparata i terapeuta odnosno da niste sami sa svojim umom i tijelom. Program se ovisno o slučaju mijenja tijekom terapije te nadopunjava ili reducira. U programu vam stoji koje ćete aktivnosti u prirodi ili u kući raditi na dnevnoj ili tjednoj bazi, koje biljne preparate  uzimate i kada, koliko puta se javljate terapeutu u vrijeme trajanja terapije.

Jelovnik je važan sastavni dio terapije jer ono smo što jedemo i od suštinske je važnosti imati pravilno organiziranu i osmišljenu prehranu. Preporuka je koristiti samoniklo i ljekovito bilje u prehrani, a po mogućnosti ga sam i ubrati. Voda je također vrlo važan dio terapije stoga se preporučuje pijenje prave izvorske vode ili kišnice tijekom tretmana.

3. Praćenje napredovanja i potpora

U ovom dijelu, osim komunikacije s terapeutom, jako je važno osobno praćenje i motivacija kako bi se program održao i imao pozitivnog učinka. Lako je stvari započeti, no treba ih i održati. Promjena je jedino sigurna u ovom svijetu stoga joj se samo treba otvoriti. Osobno smatram ovaj dio terapije najtežim i najodgovornijim za uspjeh u procesu oporavka, stoga ga često naglašavam kao “kraljicu na putu uspjeha”. Održavanje discipliniranog ponašanja u skladu s propisanom terapijom je od iznimne važnosti.

4. Završetak terapije

Važan koliko i početak jer se ovdje zatvaraju određeni procesi za koje ne želimo da se ponove ili presele na druge dijelove tijela, sudbine ili odnosa. Završetak terapije ne znači da ćemo krenuti starim putevima koji su nas doveli do prijašnjih stanja, već da smo uspostavili nove obrasce ponašanja koji će nam stvoriti nove puteve kojima želimo hodati i živjeti. Na završetku radimo plan za iduće razdoblje u kojem će vas pratiti priroda, bilje i nove životne navike.

booking & faq

Bookiraj termin

Koliko traje terapija?
od mjesec dana na više
Održavaju li se terapije online ili uživo?
Moguće je dogovoriti obje opcije
Koja je cijena terapija?
1. Uvodni razgovor i definiranje problema 45 min - 40€
2. Kreiranje osobnog programa 90€
3. Kreiranje jelovnika 1h - 70€
4. Praćenje napredovanja i potpora 2 x 20 min - 20€
5. Završetak terapije 45 min - 30€

Cijena za ukupan tretman iznosi 250 € a s popustom u paketu je 200 €